Mechan Smart Solutions
Mechan Groep heeft een netwerk van dealers en inmiddels een grote groep klanten die hun machines optimaal willen gebruiken en daarbij de mogelijkheden willen maximaliseren. Om te voldoen aan deze vraag bieden wij oplossingen aan die als aanvulling op de reeds bestaande systemen zijn toe te passen. Hiermee wil de Mechan Groep een meerwaarde voor machine en klant bewerkstelligen. In samenwerking met externe partijen leveren wij de oplossingen die de markt vraagt.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden, neem dan contact op met de Mechan Groep!
Snel navigeren
Mechan Track-Control
Bij het ploegen is het van belang om recht te rijden om een vlak en egaal zaaibed te creëren om zo de teelt te optimaliseren en de beste voorbereiding te treffen voor verdere bewerking. Tijdens het ploegen rijdt de trekker in de voor, wat betekent dat er niet nauwkeurig gecorrigeerd kan worden door de trekker zelf als er een afwijking is van de AB-lijn. Daarnaast heeft de ploeg de eigenschap dat door wisselende bodemomstandigheden de werkbreedte zal variëren. Om deze problemen op te lossen is correctie nodig op de plek waar de bewerking wordt uitgevoerd: op de ploeg zelf.
Mechan Groep heeft een elektronisch aangestuurde ploegbesturing ontwikkeld die toepasbaar is op de AGCO-tractoren. Deze ploegbesturing kan omschreven worden als simpel in gebruik maar zeer doeltreffend voor het bereiken van ploegwerk met een hoge kwaliteit. Met mogelijkheden zoals automatisch uitgeren wordt een perfect resultaat gewaarborgd. Daarnaast is geen extra scherm nodig door het gebruik van de Isobus-aansluiting.
De ploegbesturing bestaat uit een wentelsensor, potmeter, controller en kabelboom. De wentelsensor wordt gebruikt voor het waarnemen van de ploegstand en rijrichting. De verandering in werkbreedte wordt waargenomen door de potmeter, die door middel van een stang verbonden is met het bewegende deel van de variabele ploeg. Een Isobus-controller is gemonteerd op de ploeg en verbonden met de trekker via de Isobus-stekker. De controller ontvangt machinegegevens zoals hefpositie, rijsnelheid en afwijking van de AB-lijn.
Informatie over de gewenste werkbreedte en ploegstatus wordt verstuurd naar de Task Controller van de tractor. Een printplaat in de armleuning zorgt ervoor dat de controller het hydraulische ventiel kan aansturen en daarmee continu de snijbreedte van de ploeg kan aanpassen. Dit betekent dat de ploegbesturing na kalibratie automatisch de voor recht houdt, zo levert dit rust op voor de chauffeur. De ploegbesturing heeft een RTK nauwkeurigheid van 1-2 cm, hierdoor is het geen probleem om recht te ploegen tijdens omstandigheden met slecht zicht.
Kilverbesturing
De hoogteregeling tijdens het kilveren wordt vaak uitgevoerd met een laser op een statief. Dit heeft een goede nauwkeurigheid, maar het nadeel is dat er een bepaald beperkt bereik van werkgebied is. De kilverbesturing die Mechan Groep levert maakt gebruik van een ontvanger op de kilverbak en communiceert door middel van de ISOBUS met de trekker. Deze besturing werkt zonder laser en is dus voor een groot gebied te gebruiken. Met aansturingsmogelijkheden in de terminal is deze besturing een effectief en nauwkeurig middel. Door de ISOBUS aansluiting is bediening mogelijk via de terminal van de trekker zelf en daardoor geen extra scherm vereist. Hydraulische aansturing van de kilverbak gaat via het ventiel van de trekker, de kilverbesturing neemt de besturing over afhankelijk van de gebruikte instellingen. Eerst wordt een referentiehoogte bepaald, waarna men de offset van de referentie kan bepalen. Dit kan gedaan worden door een hoogte in centimeters in te geven, afschotten aan te geven of het afschot in te meten met de kilverbak en besturing. De kilverbesturing bestaat uit een ECU welke op de kilverbak wordt gemonteerd, een kabelboom, en naar wens een nieuwe ontvanger. Indien aanwezig kan de ontvanger van de trekker zelf gebruikt worden.
Werktuigbesturing
Voor sommige werkzaamheden is het van belang om op werktuigniveau een locatiebepaling en aansturing te hebben. Om nauwkeurig te werken is hiervoor een werktuigbesturing beschikbaar. Door het gebruiken van GPS en proportionele ventielen is een soepele en accurate besturing mogelijk. De besturing kan de wielen van de machine aansturen, of sturen door sideshiften wanneer een gedragen werktuig wordt gebruikt. Het werktuig wordt in het zelfde pad als de trekker gestuurd en door middel van de kopakker functie wordt het spoor van de trekker ook op de kopakker door het werktuig gevolgd. Tevens is er een automatische detectie van achteruit rijden. De werktuigbesturing wordt onder andere gebruikt bij het aardappels poten.
De werktuigbesturing is op vele machines te gebruiken, neem contact op om de mogelijkheden te bespreken!
Raster Module
In bepaalde teelten of toepassingen wil men starten en stoppen op vaste afstanden om vervolgens een bewerking uit te voeren. De Raster Module is GPS gestuurd en een passende oplossing voor deze behoefte. Met de Raster (Grid) Module is het mogelijk de trekker of het werktuig op de juiste onderlinge afstand in de rij een bewerking uit te laten voeren. Deze afstand wordt naar wens ingesteld door de gebruiker. De bediening van de module gaat vanuit de terminal van de trekker en vereist dus geen extra scherm in de cabine. Deze module wordt momenteel gebruikt bij de bouw van kassen, maar ook in de sierteelt en fruitteelt voor het maken van plantgaten of het plaatsen van palen.